Expeditie Congo!

Wat voorafging:

Al jaren stond een bezoek aan Virunga National Park met stip genoteerd op ons to do lijstje. Via verschillende kanalen werd onze interesse in het park en Congo steeds groter.

Eerst en vooral werden onze beide vaders geboren in Congo (ten tijde van de Belgische kolonisatie) en bracht ons grootmoeder reeds in februari 1958 een bezoek aan het park! Ook het tv-programma Flying doctors op Eén, waar 5 jonge Vlaamse hulpverleners en Anthony Caere (de ondertussen bekende piloot) meewerkten aan de bescherming van het Virungapark en zijn inwoners, maakte een diepe indruk.

Daarnaast was ook de documentaire ‘Virunga’ een inspiratiebron. De documentaire (bekroond met een Oscar én een absolute aanrader)  gaat over de moeilijke strijd die vele heldhaftige mensen (waaronder Emmanuel de Merode, Belg en directeur van het park)dagelijks leveren om de berggorilla’s en de natuurlijke rijkdom van het park te handhaven. Redenen genoeg om eindelijk werk te maken van onze droom en het oudste park van Afrika te ontdekken!

Gorilla tracking:

We bereikten Congo na een dagje ‘borderhoppen’. Via grensovergangen in Oeganda en Rwanda bereikten we in de late namiddag Goma. David, onze gids voor de komende dagen, loodste ons doodeenvoudig over de Congolese grens, waarna we onze intrek namen in Caritas hotel, aan het Kivumeer.

De volgende morgen vertrokken we bij het ochtendgloren naar Virunga, onze droom kwam steeds dichterbij! Virunga NP, het oudste park van Afrika, werd in 1925 opengesteld en toen genoemd naar onze voormalige koning Albert I, Nationaal Albert Park/Parc National Albert.

Parc National Albert

Doorheen zijn hele geschiedenis wordt het park geteisterd door stropers en rebellen die het gemunt hebben op de natuurlijke rijkdom van het park.

Op weg naar Virunga National Park vingen we een glimp op van Goma. Deze stad werd in 2002 nog verwoest door een vulkaanuitbarsting, waarvan de gevolgen nog steeds hier en daar zichtbaar zijn. Doorheen de stad reden ook tshukudu’s, houten fietsen die gebruikt worden voor het vervoeren van allerlei goederen, een surrealistisch beeld tussen de andere moderne voertuigen!

Na een half uur rijden kregen we een eerste keer zicht op de Mount Nyiragongo (later meer hierover) waarna de degelijke weg overging in een erbarmelijke zandweg vol putten. Gelukkig is er beterschap op komst en bouwen ze hier aan een geasfalteerde weg!

De rit duurde ongeveer 1 uur en half, waarna we Bukima bereikten, één van de ingangen van het park, met uitzicht op de Mikeno vulkaan. We maakten kennis met onze fiere gidsen, kregen de gebruikelijke veiligheidsbriefing (zoals 7 meter afstand houden tussen ons en de gorilla’s) en gingen op zoek naar de Humba familie. De Humba familie telt 10 berggorilla’s waarvan 2 silverbacks, 3 dames, 2 kinderen en 3 baby’s.

Na een tocht van 40 minuten door het tropisch regenwoud stonden we oog in oog met de Humba’s. We hadden het geluk de groep te treffen in een open vlakte die ons toeliet om volledig toe te treden tot hun intrigerende leefwereld. De afstand tussen ons en de gorilla’s was bij momenten nog geen halve meter, de adrenaline stroomde door ons lijf!

Virunga

De interactie tussen de gorilla’s en onze gidsen was interessant om volgen. Door de juiste signalen uit te wisselen werd de vrede bewaard en stelden ze de gorilla’s gerust. Hierdoor kregen wij de kans om de met uitsterven bedreigde gorilla’s (waaronder 1 schattig en broos kleintje van nog geen 6 maanden oud) zo’n 45 minuten lang te bewonderen. De kleintjes waren zeer actief, haalden samen een boom neer en rollebolden doorheen de plaats. De twee indrukwekkende silverbacks hielden van op afstand een oogje in het zeil.

Deze diashow vereist JavaScript.

We hadden ons geen beter scenario kunnen voorstellen en genoten na van deze onvergetelijke ervaring met een typische Congolese maaltijd en de nodige Simba biertjes!

Mount Nyiragongo

De volgende ochtend stonden we paraat voor alweer een nieuw avontuur, de beklimming en overnachting op de top van de Mount Nyiragongo!

IMG_5264

De beklimming begonnen we rond half 11 met een groep van 10, bestaande uit 9 Belgen (Congo heeft duidelijk nog steeds een grote aantrekkingskracht op Belgen!) en 1 Chinees die zowat de hele wereld al had rondgereisd. De weg naar de top werd door onze 2 gidsen (en 9 dragers) ingedeeld in 4 etappes.

We begonnen relatief eenvoudig met onze tocht door het regenwoud, waarna de beklimming steeds steiler werd en het pad moeizamer te bewandelen was door alle losliggende stenen als gevolg van de vele uitbarstingen. Onderweg kwamen we een enorme tunnel tegen, een restant van de laatste lava-uitbarsting in 2012.

Na een trektocht van ongeveer 5 uur bereikten we de top van de Mount Nyiragongo (3470 meter hoog). Door de mistvorming was het moeilijk om een glimp op te vangen van de vulkaan. Gelukkig spendeerden we een nacht aan de top van de caldera, in comfortabele bergcabines.

IMG_5295

Eenmaal het donker werd en de mist langzaamaan wegtrok werd de spectaculaire caldera en het lavameer steeds meer zichtbaar. Een onwaarschijnlijk kleurenspektakel, dat iedere seconde van vorm veranderde, maakte zijn opwachting. We verwarmden ons in een berghut en gingen de caldera van tijd tot tijd aanschouwen. Tijdens één van deze ‘inspecties’ kwam een lava-eruptie tot leven en spatte de lava uit een kleine vulkaan. De lavastroom vormde een rivier die overging in een waterval tot aan het lavameer. Een waanzinnig en onbeschrijflijk schouwspel waar iedereen vol bewondering naar stond te kijken!

Deze diashow vereist JavaScript.

Rond half 6 werden we de volgende ochtend al gewekt, waarna we dankzij een open hemel een uitzicht hadden op de gehele caldera en al zijn verschillende lagen.

Onze gids vertelde ons dat het tafereel van deze nacht maar af en toe voorkomt. Met deze bijzondere ervaring in gedachte daalden we terug af tot op 2000 meter hoogte, het eindpunt van ons bezoek aan de vulkaan!

Expeditie Virunga werd een meer dan geslaagde missie. Het bezoek aan de gorilla’s en de beklimming van de Mount Nyiragongo overtrof al onze verwachtingen!

Heeft u interesse in één van onze vele avontuurlijke reizen? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren via http://www.africanmiles.com/contacteer-ons/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s