Afrika vanuit de hoogte: 7 niet te missen beklimmingen!

Wie Afrika zegt, denkt ongetwijfeld in de eerste plaats aan de prachtige safariparken. Maar Afrika is meer! Ook voor bergbeklimmers en wandelaars heeft Afrika heel wat uitdagingen!

Wij zetten enkele mogelijkheden op een rijtje:

Kilimanjaro, het dak van Afrika!

WP_20141221_009In het noorden van Tanzania rijst de Kilimanjaro imponerend uit boven de omliggende vlaktes. De Kilimanjaro is de hoogste berg (5895m) van Afrika en tevens de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De beklimming biedt een grote variatie aan vegetatiezones en sublieme uitzichten. Het tropisch regenwoud, de vegetatie waar de wandeling start, gaat geleidelijk aan over in een heidelandschap. Kenmerkend voor deze vegetatiezone zijn de reuzenlobelia’s en reuzenkruiskruiden.

Via de hoogland woestijn, met zijn typerende polvormende grassen en korstmossen, wandelt u vervolgens langs de grootste gletsjer van Afrika naar de altijd besneeuwde top.wp_20141221_021De top van de Kilimanjaro kan via verschillende routes bereikt worden. De Marangu route en de Machame route zijn de meest populaire. Afhankelijk van moeilijkheidsgraad, tijd en persoonlijke voorkeur kan voor u de best passende route uitgestippeld worden.

Mount Meru, het kleine broertje van de Kilimanjaro!

In de schaduw van de Kilimanjaro ligt de Mount Meru (4566m), in Arusha NP. Deze berg is gelegen op de grens met Kenia en hoewel minder bekend, evenzeer de moeite waard om te beklimmen. De Mount Meru kan gezien worden als de ideale ‘opwarmer’ voor de beklimming van de Kilimanjaro. De berg is ook uitermate geschikt voor klimmers die minder drukke paden willen bewandelen.

Mount MeruDe beklimming van de berg duurt gemiddeld vier dagen en ook hier kan je genieten van de meest spectaculaire uitzichten. Mount Meru maakt deel uit van Arusha National Park en het is dan ook mogelijk om bij het begin van de beklimming dieren zoals olifanten, giraffen en buffels te spotten.

Wie bij zonsopgang de top bereikt, heeft een spectaculair uitzicht op de Kilimanjaro en de Mount Meru crater.

Mount Cameroon: de hoogste berg van West-Afrika!

De Mount Cameroon, een actieve vulkaan die voor het laatst in 2000 uitbarstte, is 4095 meter hoog en hierdoor de hoogste berg van West-Afrika.  Er zijn meerdere trektochten mogelijk gaande van 1 tot 5 dagen. De beklimming naar de top start in Buéa en brengt je naar het tropisch regenwoud. Naarmate de beklimming vordert gaat het landschap over in droge savanne.

img_3534Wie op zoek is naar een bijkomende uitdaging kan meedoen aan de jaarlijkse  ‘Race of Hope’ wedstrijd. Deze  is ongeveer 40 km lang en gaat naar de top en terug.

dscn2926Lees het uitgebreide verslag van de beklimming van de Mount Cameroon na op onze blog:

https://africanmiles.wordpress.com/2017/02/23/op-avontuur-in-kameroen-deel-1/

Mount Nyiragongo –  het grootste actieve lavameer van de wereld!

Mount Nyiragongo is een actieve vulkaan in het noordoosten van de D.R. Congo, nabij Goma. De vulkaan maakt deel uit van Virunga National Park, het oudste NP van Afrika.  De Mount Nyiragongo is 3470 meter hoog en barstte voor het laatst uit in 2002.

Nyiragongo Volcano Lava Lake at Virunga National Park.Bron: http://visitvirunga.org/treks/

Bij het beklimmen van de lagere hellingen kan je dieren spotten zoals Chimpansees, apen en bushbucks. De tocht naar de top duurt gemiddeld  4 à 6 uur. De beklimming start op een hoogte van 1989 meter en gaat in korte tijd naar 3470 meter, waardoor  hoogteziekte kan voorkomen. Een goede hydratering is noodzakelijk om aan te passen aan de hoogteverandering.

Voor de ervaren bergbeklimmer is het mogelijk om de Mount Nyiragongo te beklimmen en af te dalen in één dag. Wie echter optimaal wil genieten van deze ‘once in a lifetime experience’ raden wij aan om te overnachten aan de top, het beste uitzicht over het fascinerende lavameer heb je s’ nachts!

Mount Mulanje, de hoogste berg van Zuidelijk-Afrika!

In het uiterste zuiden van het land verrijst Mount Mulanje uit het landschap, één van de topattracties van Malawi! Mount Mulanje, ook het Mulanje plateau genoemd, is de hoogste berg van zuidelijk Afrika (top Sapitwa, 3000 m hoog). De berg, waarvan de pieken vaak verdwijnen in de mist, wordt omgeven door een groen tapijt van theevelden.

IMG_3920Verschillende goed bewandelbare paden lenen zich uitstekend voor meerdaagse trektochten door het massief. Het is aangeraden om een ervaren gids (en eventueel drager) in te huren. Geniet van de oogverblindende en weidse uitzichten of neem een verfrissende duik in één van de vele watervallen.

IMG_3914Ook voor de minder actieve vakantieganger is een bezoek aan Mount Mulanje door zijn prachtige decor zeker de moeite waard. De waterval aan de voet van de berg is voor iedereen eenvoudig te bereiken.

Rwenzori Mountains  – Mountains of the moon!

Het Rwenzori gebergte, het 3e grootste gebergte van Afrika, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Samen met de Kilimanjaro & Mount Meru is dit het enige gebergte in Afrika waarvan de toppen steeds bedekt zijn met sneeuw. De verschillende vegetatiezones variëren van tropisch regenwoud tot bamboebossen en Alpenlandschappen . Ook verscheidene bergmeren maken deel uit van het prachtige decor.

downloadBron: http://visitvirunga.org/treks/

Het gebergte wordt gedomineerd door zes pieken: Mount Margherita (5109m), Mount Alexandria (5083m), Mount Speke (4890m), Mount Emin (4791m), Mount Gessi (4715m) en Mount Luigi di Savoia (4627m). Al deze bergtoppen zijn te beklimmen in meerdere dagen.

Trektochten met ervaren gidsen en dragers zijn mogelijk van 1 tot en met  12 dagen. Het park heeft verschillende goed onderhouden wandelpaden en telt meerdere berghutten om de nacht door te brengen. De uitzichten zijn indrukwekkend en zorgen voor een onvergetelijke ervaring! De Rwenzori Mountains behoren niet voor niks tot het UNESCO Werelderfgoed.

Mount Elgon – het onbekende alternief voor de Rwenzori Mountains!

Mount Elgon, een uitgestorven vulkaan, ligt op de grens met Oeganda en Kenia. De berg is langs beide landsdelen te beklimmen en erkend als National Park. Mount Elgon telt in totaal vijf belangrijke pieken: Wagagai (4321m), Sudek (4302m), Koitobos (4222m), Mubiyi (4211m) en Masaba (4161 m).

DSC00096Het gebergte bestaat uit verschillende natuurfenomenen zoals grotten, warmwaterbronnen, watervallen (waaronder Sipi falls!) en imponerende bergpieken en rotsformaties. Naast 300 verschillende vogelsoorten leven er op de hellingen van de berg ook olifanten, luipaarden, hyena’s en diverse antilopen.

DSC00110

Mount Elgon is in vergelijking met het Rwenzori gebergte relatief makkelijk te beklimmen en vormt dan ook een goed alternatief voor de minder ervaren klimmer. Verschillende wandeltochten met ervaren gidsen en dragers zijn mogelijk. De tochten variëren van 1 tot 7 dagen om het hele gebied te verkennen.

Bent u op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging? Wij organiseren het graag voor u! Neem voor meer informatie contact met ons op via :

http://www.africanmiles.com/contacteer-ons/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s